zaterdag 15 april 2017

Deep Blue Protac 1000

Kijk vandaag
Op de website van Watch2day.nl vind je elke dag aanbiedingen om op een goedkope manier horloges aan te schaffen. De grote meerderheid van deze horloges zijn zogenaamde plakmerken. Dit zijn merken die het ontwerp van hun horloges knippen en plakken van bekende merken, deze horloge vervolgens laten vervaardigen in China op een zo goedkoop mogelijke manier en tenslotte aanbieden tegen een serieuze korting zodat je als consument denkt een koopje te doen. Zo nu en dan vind je op deze website aanbiedingen die wel de moeite lonen. Het gaat dan om echte horlogemerken zoals Seiko of Casio, maar af en toe ook Deep Blue. 



Deep Blue is één van de grootste microbrands ter wereld. Het is eigenlijk niet veel meer dan een eenmansbedrijfje, maar het aantal stuks wat Deep Blue verkoopt begint te neigen naar volumeverkoop. Deze grote volumes zorgen ervoor dat de prijs substantief gedrukt kan worden. En zo heb ik via Watch2day.nl een horloge kunnen aankopen voor zo'n 150 euro wat uitgerust is met een glas van saffier, een automatisch movement van Seiko dat hackt en opwindbaar is, beschikt over een schroefkroon en roteerbare bezel en waterdicht is tot duizend meter. Dit is toch een heleboel waar voor je geld en dat was voor mij de reden om de Deep Blue Protac 1000 in huis te halen. 

Gigant
Deze Deep Blue mag zich meteen de gigant van mijn collectie noemen, want het is zeker geen kleine jongen. De kast is 16 mm dik, de wijzerplaat heeft een diameter van 45 mm en de breedte tussen de twee lugs is 25 mm. Ik ben meestal gewend om dress watches te dragen die toch aanzienlijk kleiner zijn dan deze afmetingen. Dit laat zich ook gevoelen in het gewicht dat met zo'n 220 gram vrij zwaar is. Er zijn grotere horloges dan dit, maar die zijn dan buitensporig groot voor verreweg de meeste mensen. Omdat het horloge er vrij sportief uitziet, valt de Deep Blue niet echt uit de toon en misstaat het horloge niet als je het casual draagt. Dit uurwerk kan je echter niet op een meer formele omgeving dragen op kantoor zoals je dat met een Rolex Submariner wel kan doen omdat het daarvoor simpelweg te groot is en het siliconen bandje oogt te sportief voor zo'n omgeving. Ondanks de forse omvang van dit polsmonster, kan je het nog op vrij veel gelegenheden dragen.



Het gewicht van 220 gram is voor een fors uitgevallen duikhorloge niet uitzonderlijk, maar als je dit niet gewend bent, voelt het horloge wel vrij zwaar aan na een aantal uren. Het siliconen bandje bespaart enkele grammen in gewicht, maar dit is niet voldoende om horloge te bestempelen als comfortabel. Ook het siliconen bandje lijkt gemaakt te zijn voor mammoetarmen, want als je het bandje omdoet, maakt de tip van het bandje de cirkel bijna helemaal rond. Anders gezegd: de lengte van het bandje mocht gerust wat minder zijn. Het bandje zelf oogt (en is) vrij goedkoop, maar is desondanks vrij stevig. Dit is één van de minste bandjes voor m'n horloges, maar draagt vrij licht en is stevig genoeg voor de Deep Blue. 

Dagcomplicatie
Uniek voor mijn collectie is dat de Deep Blue Protac 1000 is uitgerust met een dagcomplicatie. Naast de datum staat er dus ook de dag en dat is dus een primeur voor mij. Deze complicatie is te danken aan het NH36-movement van Seiko. Dit movement is gebaseerd op een upgrade van Seiko's interne 7S-movement, maar wordt gemaakt in Maleisië voor andere merken waardoor kwaliteitscontrole en productieproces (wellicht) wat minder zijn. Ik heb nog niet getest hoe accuraat het movement is, maar het vier hertz movement lijkt te lopen binnen de vooropgestelde specs van -25/+35 seconden per dag. Het movement hackt en is ook manueel opwindbaar wat in deze prijsklasse nog lang niet de regel is. Ter vergelijking: Seiko's eigen SKX007 duikhorloge kost meer en beschikt over een 7S-movement dat niet hackt en niet manueel opwindbaar is, terwijl de Seiko wel vijftig tot honderd euro meer kost. 



Mijn exemplaar is uitgerust met een zwarte wijzerplaat waar weinig valt op aan te merken. Het heeft niet de diepzwarte kleur van de Grand Seiko SBGR083 of Omega Speedmaster Dark Side of the Moon, maar dan spreken we over een totaal andere prijsklasse. De zwarte kleur ziet er zonder meer goed uit en ook de indices zijn leuk vormgegeven. Enkel de minutenwijzer valt compleet uit de toon met een opvallende oranje toon. Het past wel bij de sportieve look van deze Deep Blue, maar persoonlijk vind ik het hondslelijk. De wijzerplaat heeft een subtiel sunburst-effect wat leuk is om te bekijken en heeft een goede leesbaarheid. De Deep Blue is eveneens uitgerust met Superluminova en dit werkt vrij goed. Als ik dit vergelijk met de Superluminova op m'n Rolex Submariner of Omega Speedmaster Dark Side of the Moon zie ik nauwelijks verschil.  

Verrassend kwalitatief
De erg ronde vorm van de kast zal geen prijzen in design winnen, maar daarentegen zal ook niemand aanstoot nemen aan het klassieke ontwerp. Hetzelfde kan gezegd worden over de lugs: die zijn smal en hoog, maar passen wel bij het klassieke ontwerp van het horloge. De achterkant is volledig dicht met daarop de naam van het merk en een klein logo van een duiker onder water. Laat ik er op houden dat de achterkant niet het meest spannende gedeelte is van dit horloge. 

Eén van de vragen die ik had was wat de kwaliteit zou zijn van een dergelijk horloge. Het antwoord is: verrassend goed. De matte afwerking van de kast is degelijk gedaan, maar de lage prijs laat zich wel gevoelen in de machinale afwerking. Als je de kast wat dichter bijneemt, zie je de dunne lijnen die ontsproten zijn uit de werkijver van de machinale afwerking. Waar bij een ander merk de kast nog één of zelfs meerdere keren onder handen wordt genomen, blijft het bij deze Deep Blue beperkt tot één behandeling van de polijstmachine. Als ik hier rekening mee houd, mag het resultaat er wel best zijn.



Het onderdeel waar de zweem van goedkoopheid wel erg hard opvalt, is de roteerbare bezel. Deze bezel laat zich met een sprekend gemak bedienen, maar het voelt wel aan als goedkoop plastic. Wanneer ik draai met de bezel voelt het niet erg stevig aan en de klikjes die ik hoor, klinken niet meteen overtuigend. Dan is het verrassend om vast te stellen dat de minutenmarkering van de bezel erg goed is uitgelijnd en bijna exact overeenkomt met de aangegeven minuten op de wijzerplaat. Het is een beetje symptomatisch voor het dualisme bij dit uurwerk: je ontdekt ergens een teken van goedkoopheid, maar je staat dan evenzeer perplex van de andere dingen die wel zeer goed zijn uitgewerkt. 

Leuk op papier
Dit horloge luistert naar de naam Deep Blue Protac 1000 en die duizend slaat uiteraard terug op de diepte dat het horloge aankan. Weinig kopers van dit horloge zullen effectief duikers zijn en zelfs geoefende duikers zullen niet snel tot zo'n diepte gaan. De 1000 in de titel is dus leuk als reclamebabbel, maar de gemiddelde koper zal hier weinig aan hebben. Hetzelfde geldt voor het heliumventiel. Dit heliumventiel schiet in actie wanneer een duiker op grote diepte duikt en het helium zorgt ervoor dat het glas niet zal barsten door de steeds groter wordende druk. Het is tof voor duikers om te weten dat dit ventiel aanwezig is, maar ook hier geldt dat bitter weinig kopers er gebruik van zullen maken. 



Wat dan wel weer een meerwaarde is, is de aanwezigheid van een saffierglas. Zeker op een horloge dat dienst doet als dagelijkse beater is dit van onschatbare waarde want een krasje is zo gemaakt. Ik heb lange tijd getwijfeld tussen de aankoop van een Seiko (SKX-model), Orient (Ray Raven- of Mako-model) en een Deep Blue. Uiteindelijk heb ik deze Deep Blue gekozen met als voornaamste reden de aanwezigheid van een saffierglas. Niet dat een gewoon mineraalglas slecht is, maar die zijn veel vatbaarder voor krassen. Wetende dat een Seiko of Orient duurder is zonder saffierglas, was dit voor mij de voornaamste reden om een Deep Blue aan te schaffen. Dit glas is een fractie hoger gelegen dan de bezel, maar dit valt nauwelijks of niet op. 

Conclusie
Het koopje van de eeuw is dit niet, maar voor de som van 150 euro krijg je bij deze Deep Blue een heleboel  horloge in de plaats. Sommige onderdelen zijn wat minder afgewerkt zoals het siliconen bandje dat te groot is en vrij goedkoop aanvoelt en de roteerbare bezel die erg plastic is. Toch is de algemene bouwkwaliteit van het horloge vrij goed en weet de Deep Blue te verrassen door zijn stevigheid. Het is niet inhouse gebouwd en het is geen iconisch horloge, maar als je daarmee kan leven, heb je voor relatief weinig geld een mooi duikhorloge in huis. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten